This project combines the movement of the sun with colored panes of glass, to create a patterned color projection which changes throughout the day and year. The tilted, tent-shaped metal frame construction is approximately 8 feet wide by 8 feet tall at one end and 20 feet wide by 20 feet tall at the other end. The structure is oriented length-wise to the north and south, with vertical supports spaced about 2 feet apart, each holding several panes of colored glass. The eastern facade contains cooler colors, while the western facade contains warmer colors.

Shelter-Cool-View-scale

Spectrum Shelter, 2017, Recycled steel, colored glass, 30 x 30 x 20 feet (Morning view, East facade)

The colors on the eastern facade are intended to emphasize the cooler light temperature at sunrise, while those on the western facade enhance the warmer light temperature, or “golden hour” experienced before sunset. The metal frame structure casts shadows that move throughout the day, while the interior is illuminated with cooler colors earlier in the day, and warmer colors later in the day. The structure would be best suited for a wide-open space such as a public plaza, but could also be used as an entry lobby, or corridor space connecting two parts of a building.

Shelter-Warm-View-scale

Spectrum Shelter, 2017, Recycled steel, colored glass, 30 x 30 x 20 feet (Afternoon view, West facade)

Spectrum Shelter | 2017 | Projects, Public Works